Kısırlık genellikle yumurtlama ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bazı problemler bir yumurtanın sağlıklı çalışmasını tamamen durdurabilir.
Rahim içinde veya çevresinde miyom adı verilen kanserli olmayan büyümeler doğurganlığı etkileyebilir. Bazı durumlarda, döllenmiş bir yumurtanın rahme yapışmasını engelleyebilir veya bir fallop tüpünü tıkayabilirler.
Endometriozis, rahim zarının (endometrium) küçük parçalarının yumurtalıklar gibi başka yerlerde büyümeye başlamasıyla oluşur. Bu rahatsızlık, yumurtalıklara veya fallop tüplerine zarar verdiği için doğurganlık sorunlarına neden olabilir.
Rahmi, fallop tüplerini ve yumurtalıkları etkileyen bir kadın genital yolu enfeksiyonudur.
Genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Fallop tüplerine zarar verebilir ve bölgede yara izi bırakabilir. Bu durumda bir yumurtanın rahme inmesi neredeyse imkansız hale gelir.
Sterilizasyon, yumurtanın rahme gitmesini imkansız hale getirmek için fallop tüplerinin bloke edilmesini içerir. Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar bu yöntemle kısırlaştırılmayı tercih edebilirler.
Bazı ilaçların yan etkileri doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Bazı antienflamatuar ilaçlar, ibuprofen veya aspirin gibi ilaçların uzun süreli veya yüksek dozda kullanımı, uzun vadede gebe kalmayı zorlaştırabilir.
Kemoterapi için kullanılan ilaçlar bazen yumurtalık yetmezliğine neden olabilir, bu da yumurtalıklarınızın artık düzgün çalışamayacağı anlamına gelir
Genellikle psikozu tedavi etmek için kullanılan antipsikotik ilaçlar bazen adet gecikmesine veya kısırlığa neden olabilir.
Sıvı tutulmasını (ödem) tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türü; spironolakton almayı bıraktıktan yaklaşık 2 ay sonra doğurganlık düzelmelidir.
Esrar ve kokain gibi yasa dışı uyuşturucular doğurganlığı ciddi şekilde etkileyebilir ve yumurtlamayı zorlaştırabilir.
Erkeklerde kısırlığın yaygın bir nedeni, seks sırasında boşalan sperm içeren sıvı olan meninin düşük kaliteli olmasıdır.
Sperm eksikliği: sperm sayınız çok düşük olabilir veya hiç sperminiz olmayabilir.
Düzgün hareket etmeyen sperm: Spermlerin normal hareket etmemesi, spermin yumurtaya yüzmesini zorlaştıracaktır.
Anormal sperm: sperm bazen anormal bir şekil olabilir, bu da onların bir yumurtayı hareket ettirmesini ve döllemesini zorlaştırır.
Testisler sperm üretir ve depolar. Hasar görürlerse, meninizin kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.
Bu problemler aşağıdakilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir;
Bazı erkekler çocuk sahibi olmak istemiyorlarsa veya sahip olduklarından daha fazla çocuk istemiyorlarsa vazektomi yapmayı tercih ederler. Vazektomi yaptırmış erkeklerin çocuk sahibi olmaları mümkün değildir.
Sperm yapımında önemli rol oynayan erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun anormal derecede düşük seviyede olmasıdır.
Bazı ilaç türlerinin kullanımı nadiren de olsa kısırlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin, sulfasalazin gibi Crohn hastalığı ve romatoid artrit gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç erkeklerde kısırlığa neden olabilir.
Genellikle kas inşa etmek ve atletik performansı artırmak için yasa dışı olarak kullanılan anabolik steroidlerin uzun süreli kullanılması sperm sayısını ve sperm hareketliliğini azaltabilir.
Kemoterap sürecinde kullanılan ilaçlar bazen sperm üretimini ciddi şekilde azaltabilmek etkisine sahiptir.
Esrar ve kokain gibi yasa dışı uyuşturucular da sperm kalitesini etkileyebilir.
Whatsapp İletişim Hattı