Yumurta donasyonu
Yumurta bağışı, doğurgan bir kadının hamile kalmasına yardımcı olmak için başka bir kadına yumurta bağışlaması işlemidir. Tüp bebek tedavisi dahilinde kullanılan bir yöntemidir.
Prosedür, doktor tarafından donörden yumurta alınmasını ve alınan bu yumurtaların laboratuvarda alıcının eşinden alınan sperm hücreleri ile döllenmesini ve ardından ortaya çıkan embriyoların alıcının rahmine transfer edilmesini içerir.
Yumurta bağışı; yumurtalık yetmezliği, fetüste konjenital anomalilerden kaçınma veya ileri yaş gibi çeşitli nedenlerle kendi yumurtalarını kullanamayan kadınlara sıklıkla fayda sağlar.
IVF uzmanları, uygun bir donör bulmak için yoğun bir seçim süreci yürütürler ve yasal prosedürlere dikkatli bir şekilde uyarak çalışırlar.
Donör yumurtalıkları aynı anda birkaç yumurta üretmeye teşvik eden bir dizi folikül büyütücü ilacı alır. Bu aşama hiperstimülasyon olarak da bilinir. Donörlerin bu ilacı derilerinin altına veya bir kas içine enjekte ederek kendi kendilerine vermeleri gerekecektir. Bazı kadınlar, enjeksiyon bölgesinde morarma, ruh hali değişimleri ve göğüslerde hassaslaşma gibi hafif yan etkiler yaşayabilirler. Nadir durumlarda, şiddetli yumurtalık hiperstimülasyon sendromu gelişebilir. Bu, yumurtalıklarda çok fazla yumurta geliştiğinde ortaya çıkar.
Donörlerin yumurtalar alınmadan önce hamilelik riski vardır, bu nedenle cinsel ilişkiden kaçınmak veya prezervatif gibi korunma yöntemlerini kullanmak iyi bir fikirdir.
Donörlük süreci boyunca, bir bağışçı, vücudunun verdiği ilaçlara tepkilerin takibi ve izlenmesi için sık sık kan testleri ve ultrason muayenelerinden geçmelidir